Episod 21 – sommarsamtal Sigtuna

Dela Grannskapspodden

I dagens podcastprogram, sommarsamtal i Sigtuna från 12 augusti, får du förutom programledaren Harald Karlsen höra Nik Dee Dahlström, Poulin, Ludvig (Ludde) Dahlström och DJ Maytan reflektera kring situationen i Ukraina, ta del av spännande konstprojekt, få höra hur musik kan främja harmoni och skaparkraft och får inblick i ett Erasmus-projekt samt att vi utforskar grannskapsbygget och hur alla kan delta.

Situationen i Ukraina och konsten som terapi

Poulin berättar i sommarsamtal om grannskap under attack och om hur man hjälper varandra med att återställa och skapa nya förutsättningar för grannskapen. Genom konsten har hon hittat en terapiform och använder det konstruktivt för att återhämta sig. Man kan minska stress genom att måla och skapa personliga målda påsar. Det är en kreativ process som ger värde inte bara för sig själv men ändra.

Erasmusprojekt för internationella samarbeten

Nik beskriver i episod 21 sommarsamtal i Sigtuna närmare hur de med konst och kulturprojekt skapar lokala projekt som expanderas så småningom till Stockholmsområdet. Man skapar meningsfulla forum för nyanlända. Här blir konst en stor och viktig del. Han jobbar även med solidaritetsprojekt mellan Sigtuna och Ukraina. Erasmus är ett EU-projekt.

Sommarsamtal Sigtuna visar på konst och för personlig växt

DJ Mytan beskriver sitt grannskap och sitt nätverk och om hur man som en ung person, genom musiken, etablerar en kreativ process för att få perspektiv i vardagen. Kan man genom konsten få en förbindelse med sig själv och den kreativa processen kopplad till grannskapssatsningar?

Italiensk pizza och grannskapssatsningar

Ludde berättar om sina resor och en italiensk pizza i staden Napoli och en drottning. Även hur italienska grannskap skiljer sig från svenska.

Grannskapssatsningar för trivsel i mångfald

Harald tar i sommarsamtalet i Sigtuna upp det övergripande temat om grannskapsprocesser för trivsel i mångfald. Reflektioner kring Ukraina som ett nytt grannskap för Europa. Det finns hundratal beskrivningar på vad grannskap är och på storleken på dem. Grannskap på landsbygden har sina utmaningar, och utmaningarna ökar med storleken på grannskapen, och är annorlunda i storstäderna. Det är viktigt med alla insikter man kan få.

Grannskapspodden med Harald Karlsen
Modersmålsfestival
Grannskapspodden sponsras av Lions Club Distrikt 101
Grannskapspodden använder bilder från pixabay.com
Ring oss