Episod 15 – Grannskap under andra världskriget
I det här podcastprogrammet tar Harald och Thomas upp ett spännande tema: norsk-danska-svenska förhållanden under andra världskriget (1940 – 1945) och hur kriget påverkade människor i några grannskap, speciellt i Danmark och Norge (Kirkenes).
Det var lugnt i Danmark under första delen av kriget, medan i Norge fick man sabotage och motståndsrörelse så att säga direkt efter ockupationen började. Sverige betydde mycket för flyktingar på den tiden. Krigsåren gjorde ju även att människor i grannskapen i många fall mer sammansvetsade, men i andra fall så blev man misstänksamma på varandra (utifrån de tyska intressen i Danmark och Norge). Vem skulle man lita på?
Jag hoppas att någon gör en film om berättelserna till min morfar i Kirkenes under åren 1940-1945. Det är en mycket dramatisk och spännande historia – om ett grannskap under belägring och en av de största militära slagen i Norra Europa (Slaget om Finnmark 1944).
Man kan säga att hela grannskap och stora befolkningsgrupper påverkades – och ringverkningar och utmaningar på grund av dessa händelser påverkar grannskapens befolkning, politiska beslut och människors liv i dag.
Även om det är 75-80 år sedan andra världskriget, så påverkar händelserna grannskapen i de skandinaviska länderna. Berättelserna stoppar inte, och grannskap under press har mycket att berätta. Och genom dessa berättelser kan vi förstå hur grannskap i krigsområden runt om i världen idag har samma typ utmaningar som då.
Det är bra lärdomar för att förstå vissa bakgrunder för utanförskap, integration, segregation, brottslighet och trauman.
Lyssna på vår podcast som tar upp intressanta betraktelser om grannskap och hur ordinära människor blir hjältar under svåra förhållanden under krigsåren. Kanske hjältar som vi i dag har glömt …